12 Carcassonne Tips voor een Winnaars-Strategie!

Carcassonne Tips

Vind jij Carcassonne, het bordspel uit 2000 van Klaus-Jürgen Wrede, ook zo leuk?

Maar…

  • Kom jij meestal horigen tekort op het speelveld?
  • Pakken je tegenstanders altijd precies de landtegels die ze nodig hebben, en jij niet?
  • En wordt er ook altijd schaamteloos van jouw steden of weides geprofiteerd (dit terwijl jij er zo hard aan hebt gewerkt in je eentje)?

Dan is dit blog precies wat je zoekt! In dit blog vind je namelijk 12 Carcassonne Tips die je helpen om je kansen te vergroten.

Lees de speltips en bepaal je eigen winnaars-strategie!

Tip 1: Zet je horigen efficiënt in

Hiermee bedoel ik dat het goed uit kan pakken als je horigen op landtegels naast elkaar zet. Sta je bijvoorbeeld als monnik op een klooster? Leg er dan een weggetje naast met een struikrover erop. Als je dan weer een weggetje pakt, kun je die aan je weg leggen én naast je klooster. Dat zijn al 2 punten in plaats van 1. Op deze manier kun je dus meer punten scoren per landtegel.

Onderstaande afbeelding illustreert wat ik bedoel.

Carcassonne Tips: Leg je horige efficiënt neer!

Hier zie je dat de rode monnik op het klooster staat en dat de rode struikrover er naast wordt gelegd. Die tegel levert nu twee punten op. Ook een volgende tegel (zoals het rechte straatje) kan je nu weer twee punten opleveren. Daarom is nummer 1 van de Carcassonne speltips: Zet je horigen dus efficiënt in!

Tip 2: Ga parasieten

Je kunt natuurlijk horigen efficiënt inzetten zoals in tip 1 besproken. Maar je kunt er ook voor kiezen om van tegels te profiteren die andere spelers neerleggen. Dit noem ik Parasieten.

Leg bijvoorbeeld een klooster neer (met jouw monnik erop) naast de straat of stad van een ander. De andere spelers zullen hoogstwaarschijnlijk hun straat of stad willen afmaken. Om dat te doen, moeten ze tegels naast jouw klooster leggen. En daarmee maken ze tegelijkertijd jouw klooster af.

Deze Carcassonne tip werkt natuurlijk het beste als je tegenspelers niet veel horigen meer hebben en gedwongen worden om hun bouwwerken af te maken.

Tip 3: Bouwwerken verbinden of zelfs overnemen

Met Carcassonne heb je altijd wel een speler die veel tijd en tegels steekt in het bouwen van een lange straat, grote stad of een weide die zich mijlenver uitstrekt. Maar voor deze spelers heerst gevaar!

Want door kleine bouwwerken met hun grote bouwwerken te verbinden, kun je eenvoudig punten verdienen. De tegenspeler krijgt ze natuurlijk ook, maar jij hebt er net wat minder moeite voor hoeven doen!

Onderstaande afbeelding illustreert hoe een kleine stad wordt verbonden met een grote stad (drie tegels is niet heel groot, maar het gaat om het voorbeeld). De rode horige gaat met een kleine stad naast de grote stad staan, zodat er nog maar één landtegel nodig is om zichzelf met de stad van de groene horige te verbinden.

Carcassonne Tips: Verbind jouw kleine steden met de grote van anderen!

Goed. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat niet iedereen hiervan gediend is. Maar vaak is dit één van de noodzakelijke spel tips voor Carcassonne om toe te passen. Mocht je tegenstander het bouwwerk namelijk in zijn eentje afkrijgen, dan neemt hij of zij al snel een grote voorsprong op jou.

Wil je dit nog een tikkeltje gemener maken? Zorg er dan voor dat je altijd één horige meer verbindt met het bouwwerk van je tegenstander dan hij of zij zelf heeft. In dit geval ga je het bouwwerk overnemen en krijg jij alle punten en je tegenstander niets.

Een bouwwerk overnemen kost natuurlijk wel wat meer tijd dan verbinden. Daarnaast zorgt deze Carcassonne tactiek ervoor dat de onderlinge spanningen in het spel zullen toenemen.

Tip 4: Plaats horigen op kloosters, steden, straten én weides

Tijdens een potje Carcassonne ben je afhankelijk van de landtegels die je pakt. Zorg er daarom voor dat je zoveel mogelijk landtegels van de trekstapel kunt gebruiken! Hoe doe je dat?

Zorg dat je gedurende het spel horigen op alle soorten delen (van een landtegel) plaatst:

  • Wegdelen
  • Stadsdelen
  • Kloosters
  • Weides

Mocht je dan een wegdeel, stadsdeel of klooster pakken? Dan kun je die bijna altijd wel aansluiten.

Wat betreft weides. Als je een boer in een weide hebt liggen kun je deze niet meer gebruiken. Maar je kunt er natuurlijk nog wel punten mee scoren. Simpelweg door steden (met of zonder horige) af te maken in de weide waar jouw boer ligt. Mocht je dus geen horigen meer over hebben, dan is dit nog altijd een optie om punten te scoren met tegels die je trekt!

Tip 5: Houd bij welke landtegels nog in het spel zitten!

Ik denk dat dit één van de meest voor de hand liggende Carcassonne tips is. Onthoud hoeveel landtegels er van elke soort inzitten. Of pak simpelweg de Carcassonne Spelregels erbij, want hierin staat welke tegels er zijn en hoeveel er van elk in het spel zitten.

Spreek wel even af met je medespelers of ze het erbij pakken van de spelregels tof vinden. In mijn ervaring zijn de meningen hier nogal over verdeeld.

Maar goed. Als je weet welke tegels (en welke aantallen) nog in het spel zitten, dan heb je de volgende twee voordelen:

  1. Je kunt beter bepalen of je een getrokken landtegel moet aanleggen aan één van je bouwwerken. Zijn er na het aanleggen namelijk minder tegels om je bouwwerk af te maken? Dan moet je het misschien toch niet doen en de tegel elders neerleggen.
  2. Je kunt beter bepalen of je een horige op een getrokken landtegel moet zetten en een nieuw bouwwerk moet beginnen. Zijn er namelijk nog wel voldoende tegels waarmee je je bouwwerk af kunt maken? Als dit niet het geval is, dan kun je de horige beter in je voorraad houden.

Tip 6: Sluit je tegenstanders in!

In mijn optiek is dit een tactiek voor experts. Met Carcassonne ben je vaak bezig om zelf punten te scoren. Je gaat bouwwerken afmaken, parasieten bij je tegenstanders of bouwwerken overnemen. Dit alles om zelf maar meer en meer punten te krijgen.

Maar hierdoor raakt een andere Carcassonne strategie in de vergetelheid: zorgen dat je tegenstander zo min mogelijk punten krijgt!

Hoe kun je dit doen? Ga je tegenstander bewust insluiten!

Leg tegels rondom zijn of haar bouwwerk. Zo wordt de kans dat je tegenspeler zijn of haar bouwwerk kan afmaken kleiner. Je kunt zelfs zo ver gaan dat de andere speler zijn bouwwerk helemaal niet meer afkrijgt. Dit gebeurt wanneer de tegel die nodig is om een straat of stad af te maken, niet meer in de trekstapel aanwezig is.

Zie onderstaande afbeelding als voorbeeld. Rechts bovenin wordt een nieuwe tegel neergelegd. Het is deze tegel die maakt dat nog maar één soort landtegel de stad kan afmaken. In het Carcassonne Basisspel zit deze tegel niet eens.

Carcassonne Tips: Sluit je tegenstander in!

De voordelen voor jou?

  1. Ten eerste krijgt je tegenstander geen verdubbeling van punten (in het geval van een Herberg of Kathedraal uit Carcassonne De Uitbreiding is het puntenaantal sowieso maar 0).
  2. Ten tweede krijgt je tegenstander de horige(n) uit het bouwwerk niet meer terug, waardoor hij of zij flexibiliteit in het spel verliest.

Op deze manier kun je ook uitlopen op je tegenstander, maar dan juist door ervoor te zorgen dat hij of zij minder punten krijgt!

Tip 7: Zet niet alle horigen dicht bij elkaar

Deze Carcassonne tip is eigenlijk een noodzakelijke strategie voor als je weet dat je tegenstander jou graag insluit. Je horigen efficiënt en dus dicht bij elkaar inzetten (zoals beschreven in tip 1), kan dan averechts werken. Want stel dat je veel van je horigen bij elkaar hebt staan en je vervolgens ingesloten wordt, dan kan het zomaar zijn dat je al deze horigen kwijt bent voor de rest van het spel.

Speel je dus met aanvallende personen, dan is mijn advies om deze Carcassonne speltip te volgen: Spreid je horigen rondom het bord om te voorkomen dat er veel horigen van jou tegelijk worden ingesloten.

Tip 8: Less is More

Vaak nodigt het uit om een lange straat, een grote stad of een grote weide te maken. Immers, het levert je meer punten op. Maar het brengt ook een aantal gevaren met zich mee.

  • Je krijgt je bouwwerk niet meer af voordat het spel eindigt  waardoor je een puntenverdubbeling misloopt (wat met herbergen en een kathedraal uit Carcassonne De Uitbreiding zelfs tot 0 punten kan leiden!).
  • Je krijgt je bouwwerk niet meer af waardoor je de geplaatste horigen voor de rest van het spel mist. Hierdoor word je strategisch beperkt, omdat je minder horigen kunt inzetten.
  • Je nodigt andere spelers uit om met jouw bouwwerken te verbinden of ze zelfs volledig over te nemen. Jouw grote bouwwerk is nu eenmaal veel punten waard.

Daarom de Carcassonne Strategie: Less is More! Ga voor een korte straat, maak kleinere steden af (maximaal 3 tegels) en neem een kleinere weide voor lief.

Carcassonne Tips: Less is More!

Zo val je niet op, word je minder snel geblokkeerd en blijf je flexibel in het spel.

Tip 9: Graaf niet je eigen graf!

Net als tip 7, vind ik deze Carcasonne tactiek ook iets voor experts. Beginners en zelfs gevorderden maken namelijk vaak deze fout:

Door ondoordacht tegels aan je eigen bouwwerk te blijven leggen, kan het voorkomen dat je andere spelers de kans geeft om zich aan jouw bouwwerken te verbinden óf je zelfs dicht te bouwen. Onderstaande foto’s illustreren waar dit fout gaat.

Carcassonne Tips: Graaf niet je eigen graf!

Zoals je ziet legt rood een landtegel aan zijn stad. Maar juist door deze tegel ontstaat de mogelijkheid voor groen om zichzelf met slechts twee tegels te verbinden met rood. De fout zit in de tegel die rood heeft neergelegd.

Lag deze er niet? Dan had groen zelf drie tegels moeten neerleggen om een verbintenis te bewerkstelligen. En stel dat groen dan een poging had gedaan door een eerste tegel neer te leggen, dan was rood wellicht alerter geweest en had hij of zij er nog een stokje voor kunnen steken. Als er maar twee tegels nodig zijn om te verbinden, dan is de kans om er een stokje voor te steken erg klein.

Zorg er dus voor dat als je je bouwwerk uitbreidt, je de laatst landtegel zó neerlegt, dat verbinden en overnemen onmogelijk blijft. Dat kan zelfs betekenen dat je überhaupt geen landtegel aan je bouwwerk moet leggen! Anders graaf je misschien wel je eigen graf.

Tip 10: Als het einde nadert…

Is het potje Carcassonne bijna ten einde? Overweeg dan zeker om je laatste horige(n) als boer(en) in de weides te leggen. Dit levert al gauw 3, 6, 9 of zelfs meer punten per horige op. Dat is beter dan nog een straatje of stad te bezetten voor 2,4 of 6 punten.

Houd dus de hoogte van de aftrekstapel in de gaten!

Tip 11: Wees er vroeg bij

Als je Carcassonne speelt met vier spelers of meer, dan is het zinvol om vroegtijdig in de weide te gaan liggen.

Carcassonne Tips: Profiteer van weides!

Er zijn namelijk minder tegels te verdelen, wat maakt dat je minder vaak aan de beurt komt. En dit maakt het moeilijker om gedurende het spel überhaupt nog in (grote) weides te komen.

Vroegtijdig in een weide gaan liggen, geeft je dan al gauw een voordeel.

Tip 12: Houd je tegenstanders te vriend

Hoewel je ervoor kunt kiezen om vijanden te maken (zoals met tip 3 en 6), kun je er ook voor kiezen om je tegenstanders te vriend te houden. Zeker in een spel Carcassonne met meer dan drie spelers, kan dit een bijzonder handige strategie zijn.

Probeer daarvoor afzonderlijk samen te werken met meerdere spelers.

Scoor je samen met Speler 1 tien punten, dan lopen jullie allebei toch tien punten uit op de andere spelers. Werk je daarna samen met Speler 2? Dan kun je met die punten weer uitlopen op Speler 1 om toch alleen voorop te staan op het score tableau!

Nu ben jij aan de beurt!

Je zult merken dat bovenstaande spel tips voor Carcassonne niet altijd gecombineerd kunnen worden. Daarnaast zijn er ongetwijfeld meer tips en strategieën voor dit bordspel te bedenken. Ik zou zeggen, probeer er eens een paar uit en kijk wat voor jou werkt.

Heb je zelf nog leuke Carcassonne tips of tactieken? Deel ze hieronder!

Wil je weten welke uitbreiding van Carcassonne moet kopen? Lees dan mijn blog “Welke Carcassonne uitbreiding kun je het beste kopen?

3 reacties

  1. Handige tips! Ik ga ze zeker toepassen in de spelletjes bij mijn schoonouders.

  2. Wij hebben als regel toegevoegd dat je een lege plek niet volledig mag omsluiten met tegels, om de gemoederen niet te hoog te laten oplopen. Uit ervaring weten we dat dat zonder deze extra regel vaak gebeurde… Toen hebben we deze regel bedacht.

    1. Dan is de uitbreiding met de abdij ook een leuke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *