Kategoriat
Peliarvostelut
Kestosuosikki – yli 10 vuotta suosiossaKESTO- SUOSIKKI

Takenoko

Kiinan keisari lahjoittaa Japanin keisarille hyväntahdon eleenä jättiläispandan. Pandapa onkin pieni painajainen: se syö vain ensiluokkaista bambua ja paljon. Keisarillinen puutarhuri on helisemässä nallen kanssa, joten pelaajien on autettava kasvattamalla bambua ja huolehtimalla pandan ruokkimisesta.

Takenoko on näyttävä peli. Laatikosta löytyy pandalle ja puutarhurille hienot värilliset figuurit ja bambutkin ovat hauskoja värikkäitä puupalikoita, joita pinoamalla kasvavat bambut kohoavat korkeuksiin. Pelin suunnittelijalla, Antoine Bauzalla, on aikaisempia meriittejä 7 Wondersin ja Ghost Storiesin suunnittelijana.

Takenoko on myös Lautapelit.fi:ltä pieni kokeilu: peli on julkaistu suomeksi “puolipaikallisena” laitoksena, jossa itse peli on ulkomainen laitos, mutta mukana on suomenkieliset säännöt siistinä väritulosteena. Kun peli on kielivapaa, vain laatikon tekstit ovat suomentamatta. Syksyllä 2015 peli ilmestyi Bergsala Enigman julkaisemana ihan täyslokalisoituna suomennoksena.

Katso Tuomon videoarvostelu pelistä.

Pelin idea

Takenokon kansiVuoronsa aikana pelaaja valitsee jonkun viidestä toiminnosta: puutarhan rakentamisen, kastelukanavien lisäämisen, puutarhurin siirtämisen, pandan siirtämisen tai korttien nostamisen.

Puutarhalaattoja on kolmea väriä: vihreitä, keltaisia ja vaaleanpunaisia. Jokaisella kasvaa samanväristä bambua. Laatoilla voi olla myös parannuksia: kastelualtaita, aitauksia ja lannoitteita. Rakentamistoiminnolla saa nostaa kolme laattaa ja lisätä niistä yhden pöydälle. Jos laatta on kasteltu (sillä on kasteluallas, se on aloituslaattana toimivan lammen vieressä tai sen vieressä on kastelukanava), uudelle laatalle ilmestyy heti bambua.

Puutarhuritoiminnolla kasvatetaan bambua. Puutarhuri liikkuu laudalla suorassa linjassa ja laskeutuessaan laatalle kasvattaa bambua tällä laatalla ja kaikilla viereisillä samanvärisillä laatoilla. Bambu kasvaa vain kastelluilla laatoilla. Lannoite tuplaa kasvuvauhdin.

Panda liikkuu samalla tavalla kuin puutarhuri, mutta laskeutuessaan laatalle se syö yhden bambunpalan, joka tulee pelaajan omalle pelilaudalle. Laatoilla olevat aitaukset estävät pandaa syömästä laatalta.

Tavallisesti vuorolla saa tehdä kaksi toimintoa, jotka eivät saa olla samoja. Ensimmäisen kierroksen jälkeen jokaisen pelaajan vuoro alkaa nopanheitolla, joka määrää vuoron sääolosuhteet ja muuttaa hieman sääntöjä. Auringonpaiste antaa kolmannen toiminnon, tuuli antaa tehdä kaksi samaa toimintoa, sade antaa kasvattaa bambua, ukkonen antaa syödä bambua ja pilvet antavat parannuslaatan (aitauksen, lannoituksen tai kastelun).

Peli alkuvaiheissaan. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Takenoko-peli alkuvaiheissaan. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Tehtävät määräävät tahdin

Pelin tavoitteena on suorittaa korttien antamia tehtäviä. Tehtäviä on kolmenlaisia: pandatehtävissä pitää syödä pandalla tietynväriset bambut, puutarhuritehtävissä saada sopivat bambut kasvamaan laudalla ja tonttitehtävissä rakentaa oikeanlaiset laatat laudalle tiettyyn järjestykseen.

Pelaajat aloittavat pelin yhdellä tehtävällä joka lajia ja lisää saa nostaa käyttämällä yhden toiminnon. Tehtäviä voi suorittaa koska tahansa omalla vuorolla, kunhan kortin ehdot täyttyvät. Puutarhuri- ja tonttitehtävät vaativat tietynlaisen asetelman laudalla, pandatehtävät lunastetaan palauttamalla sopivat bambut omalta pelilaudalta varastoon.

Tehtävien vaikeustaso vaihtelee, mutta niin vaihtelevat pistearvotkin. Helpoimmat tehtävät tuovat kaksi pistettä, vaikeimmat seitsemän. On tuurista kiinni millaisia tehtäviä saa. Paras tuuri käy, kun nostaa pakasta suoraan sellaisen tehtävän, joka on heti valmis. Ohjekirja suosittelee kokeneemmille pelaajille sääntöä, jossa tällaisessa tilanteessa pitää nostaa uusi kortti.

Peli päättyy, kun joku saa suoritettua riittävästi tehtäviä (7–9, riippuen pelaajamäärästä). Tämä pelaaja saa kahden pisteen arvoisen keisarikortin ja muilla on vielä viimeinen vuoro, jonka jälkeen lasketaan pisteet. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Korttien piste-eroista johtuen se ei välttämättä ole se, joka on tehnyt eniten tehtäviä.

Puutarhuri ja panda. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Puutarhuri ja panda. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Leppoisa perhepeli

Takenoko on perhepeli. Mukana on aika paljon tuuria, lähinnä tehtäväkorttien ja säänopan osalta, ja strategian kehittelemisessä on omat haasteensa, kun tilanne pelilaudalla elää jatkuvasti. Kaksinpeli on hallitumpi, kun tilanne muuttuu vähemmän, suunnitelmia on helpompi tehdä ja toteuttaa. Toisaalta – voisi pelissä vähän enemmänkin tapahtua.

Kummallisesti BoardGameGeekissä eri pelaajamäärät ovat saaneet melko tasaisesti ääniä parhaaksi, joten ilmeisesti nelinpelin kaoottisuus ei ole lopulta suurikaan ongelma, jos vain pelin luonteen taktisena tuuripelinä hyväksyy.

Takenoko tuskin saa kovin paljon peliaikaa peliporukassani, mutta kuusivuotias poikani ihastui peliin, joten pelikertoja kertyy sitä kautta. Laatikon kyljen suositusikä on laillisista syistä 13 (jos tuotetta markkinoidaan Yhdysvalloissa alle 13-vuotiaille, laki vaatii kallista turvallisuustestausta), mutta mitään tekemistä pelin pelaamisen kanssa ikärajalla ei ole. Etenkin jos mukana on pelin osaavia aikuisia, 8+ on paljon lähempänä totuutta. Meillä ainakin kuusivuotias osaa säännöt, mutta ei ihan täysin vielä hallitse pelin strategiaa. Kun neuvon vähän, niin poika pärjää hienosti ja on voittanutkin useamman pelin.

Takenoko onkin erinomainen perhepeli. Tuuria on sopivasti, jotta lapsetkin voivat pärjätä. Peli on tosi nätti ja houkuttelevan näköinen ja sen kestokin on oikein sopiva, selvästi alle laatikon lupaama 45 minuuttia.

Takenokossa on upeat nappulat. Kuva: Henk Rolleman / BGG
Panda ja puutarhuri -miniatyyrit ja puiset bambut ovat todella näyttäviä. Kuva: Henk Rolleman / BGG

Faktat Takenokosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Asmodee (2011)

Mutkikkuus: Melko yksinkertainen, säännöt on helppo opettaa.

Onnen vaikutus: Kohtalainen, peli on selvästi perhepeli, jossa hyvästä tuurista on paljon apua.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien tekemiset vaikuttavat aika paljon, mutta kiusanteko on pääasiassa sattumanvaraista, pelaaja syö esimerkiksi omiin tarpeisiinsa bambun, jota toinen olisi halunnut kasvattaa.

Teema: Pandateema on hauska ja söpö. Peli on todella tyylikkään näköinen.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä on sen verran vaihtelua, että sitä jaksaa hyvin pelata useammankin erän.

Kieliriippuvuus: Pelin komponentit ovat kielivapaita.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 30–45 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *