This is a documentation for Board Game Arena: play board games online !

Gamehelppandemic

Från Board Game Arena
Hoppa till navigering Hoppa till sök

PANDEMIC

Ett spel där man skickar medlemmar för att begränsar spridningen av 4 dödliga smittor där ni samtidigt försöker upptäcka botemedel till dessa 4 dödliga smittor. Här måste man samarbeta med andra spelare och utnyttja allas respektive styrkor för att lyckas besegra smittor och epidemier som sprider sig över stora delar av världen. Om ni inte vinner tillsammans så förlorar ni tillsammans.

Ni vinner om botemedel till de samtliga 4 smittorna hittas (blå, gul, svart och röd). Ni förlorar om 8 utbrott inträffar, om det inte finns några smittokuber kvar i högen när de behövs eller om det inte finns tillräckligt med spelkort.

Vid varje tur får man utföra 4 handlingar, dra 2 spelkort och infektera städer.


Det finns 7 roller i spelet:

- Riskanalytiker: Får som en handling ta valfritt Händelsekort ur Spelarslänghögen och placera det på sitt rollkort. Endast 1 Händelsekort i taget får finnas på rollkortet. Det påverkar inte antalet kort på hand villket är begränsat till 7 kort.

- Koordinator: Får som en handling antingen flytta valfri spelpjäs till valfri stad där det redan finns en spelpjäs eller flytta en medspelares spelpjäs, som om den vore din egen. Observera att detta kan bara göras om ägaren till spelpjäsen tillåter detta.

- Läkare: Tar bort alla kuber, inte bara 1, av samma färg när handlingen Behandla Smitta utförs. Om en smitta blivit botad kan han ta bort samtliga kuber av denna smittofärg bara genom att besöka staden eller befinna sig i staden vilket inte kräver någon handling.

- Ingenjör: Får antingen bygga en forskningsstation i staden han befinner sig i utan att slänga ett Stadskort (då inget Stadskort behövs) eller en gång per tur flytta från en forskningsstation till valfri stad genom att slänga ett Stadskort.

- Karantänspecialist: förhindrar både utbrott och utplacerandet av Smittokuber i staden hon befinner sig i samt de städer som är sammankopplade med denna stad.

- Forskare: Kan ge valfritt Stadskort från sin hand till en annan spelare som befinner sig i samma stad. När andra spelare sedan Delar Kunskap med Forskaren kan de ta vilket Stadskort som helst från Forskaren.

- Vetenskapsman: kan upptäcka botemedel för en smitta med endast 4 Stadskort (inte 5) av samma smittofärg.