7 Wonders 2010

Uitgever:
Auteur:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 37
Bron:
Probeer je eigen wereldwonder op te richten om er de voordelen uit te halen en breid eveneens je eigen stad uit met zoveel mogelijk verschillende interessante gebouwen om daar ook punten mee te scoren.

Omschrijving

Bron: Spellenlab
We hadden geen beter spel kunnen kiezen voor onze eerste testavond 2011. Iedereen aan tafel wil dit spel de volgende week opnieuw spelen en de volgende ochtend mocht ik voor iedereen een exemplaar bestellen...
In 7 Wonders krijgt elke speler één van de zeven wereldwonderen. Als hij dit gebouw kan oprichten, ontvangt hij zegepunten en specifieke voordelen. Maar tijdens het spel worden nog andere gebouwen rond dat monument opgericht, waardoor nog meer zegepunten te verdienen zijn.
Het spel speelt gedurende drie tijdperken. Tijdens elk tijdperk krijgt elke speler 7 kaarten van de bijbehorende stapel. Iedereen kiest gelijktijdig een kaart, legt die verdekt op tafel zodat de keuze straks gelijktijdig bekend wordt. De rest van de kaarten wordt aan de buur gegeven. Dat gaat zo verder totdat er nog twee kaarten per stapel over zijn. Eén kaart wordt gebruikt en de andere gaat naar de aflegstapel.
Dit principe wordt gedurende de drie afzonderlijke tijdperken herhaald. Dat betekent dat er dus 3x6=18 keer een kaart gekozen moet worden.
De kaart die elke speler kiest, kan op drie manieren ingezet worden. Je kan het gebouw dat op die kaart staat oprichten, op voorwaarde dat je voldoende grondstoffen bezit. Je kan de kaart verdekt inleveren tegen drie muntstukken of je kan de kaart verdekt onder je monument schuiven om dat monument geleidelijk aan me op te richten (hier zijn ook specifieke grondstoffen nodig).
Die grondstoffen moet je ook verwerven door kaarten in te zetten. Een kaart kan dus ofwel een gebouw tonen of een grondstof.
Grondstoffen die je aan je stad toevoegt, blijven steeds beschikbaar. Je verliest dus geen kaarten met grondstoffen (zoals in Catan) telkens je een nieuw gebouw opricht. Meer zelfs: je kan ook gebruik maken van de grondstoffen van je linker of rechter buur! Dat kost je wel twee munten (of minder als je over specifieke gebouwen beschikt).
Sommige gebouwen kan je gratis oprichten. Voor andere zijn munten, grondstoffen of afgewerkte producten nodig (of een combinatie hiervan). Soms geeft een bepaald gebouw een extra voordeel bij het oprichten van een ander gebouw.
Er zijn gebouwen die grondstoffen of afgewerkte producten produceren. Er zijn er die zegepunten genereren. Er zijn gebouwen die je militaire sterkte verhogen. Er zijn gebouwen en/of Gilden die je voordelen geven bij het bezit van kaarten van een bepaalde kleur (bij jezelf of bij je buren). Kortom: er zijn zoveel verschillende soorten gebouwen die allemaal op een of ander manier toch met elkaar te maken hebben. Je moet dit spel beslist meerdere keren spelen om de onderlinge verbanden te doorgronden. De spelregels tonen gelukkig een prima overzicht van alle soorten kaarten doorheen de drie tijdperken.
Na elk tijdperk wordt onderzocht hoe het zit met je militaire sterkte t.o.v. je twee buren. Wie meer schilden bezit dan zijn buur, ontvangt overwinningspunten (1p na eerste tijdperk, 3p of 5p na 2de of 3de tijdperk). De verliezer ontvangt steeds -1p.
Na het laatste tijdperk volgt een spannend ogenblik. Wie heeft voor welk soort kaarten hoeveel zegepunten verdiend? Een handig samenvattingsblad helpt je om alle mogelijke zegepunten te noteren. Zoals het betaamt in een spel dat "7 Wonders" heet, kan op 7 verschillende manieren gescoord worden. Wie uiteindelijk de meeste zegepunten bezit, wint dit spannende, originele en steeds anders verlopende spel.
In essentie hoort dit spel thuis in de reeks ontwikkelingsspellen op basis van uit te spelen kaarten (denk aan Dominion...). Sommige kaarten hebben onmiddellijk effect op je zegepunten of geldvoorraad en andere geven je pas een bonus op het einde van het spel. Sommige kaarten geven je korting op toekomstige aankopen. Andere kaarten zijn heel belangrijk voor je militair overwicht. Je monument zelf is ook belangrijk. Bij ervaren spelers kan je zelfs kiezen tussen een A- of B-zijde waardoor je strategie weer anders beïnvloed zal worden.
Elke kaart wordt onmiddellijk uitgevoerd. Dat betekent dat je weet welke kaarten in de stapel naar je buur gaan en welke keuzes hij kan maken op basis van wat hij aan het verzamelen is.
Er zijn nog zoveel mooie details die ik je wil vertellen, maar je moet eens rustig de spelregels doorlezen om te begrijpen waarom wij zo enthousiast over dit spel zijn!
De spelregels lezen heel vlot, het spelsysteem is uiteindelijk heel eenvoudig, het spel verloopt behoorlijk vlot (alhoewel de het voorgesteld half uurtje op de doos betwijfelen). Er zijn zoveel keuzes te maken gedurende elk van de 18 keer dat je een kaart moet selecteren.
Proficiat aan de auteur en de uitgever (alle materiaal is uiterst verzorgd getekend en vorm gegeven)! 2011 kon niet beter starten.
Aantal spelers 2-7 spelers
Speelduur 46' tot 2u
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
7 Wonders