Carcassonne: Jagers en Verzamelaars 2002

Uitgever:
Land van oorsprong:
Beschikbare talen:
Richtprijs:
€ 25
Bron:

Omschrijving

Bron: Spellenlab
Deze Carcassonne-versie speelt volledig afzonderlijk, ook al lijkt de doos op een grote uitbreiding van het origineel. Vreemd toch dat hiervoor op de keerzijde een speciale vermelding nodig is...
Wie de spelregels leest, zal toch voelen dat dit spel heel dicht bij dat origineel aanleunt. Soms lijkt dit niet meer dan een veredelde versie te zijn. Dat het toch wat meer om het lijf heeft, wordt ook snel duidelijk want het aantal factoren waar rekening moet mee gehouden worden, is sterk toegenomen.
Hier wordt met 79 (i.p.v. 72) tegels gespeeld en is het thema verplaatst naar de oertijd. Steden en wegen zijn vervangen door bossen en rivieren. Deze bossen en rivieren brengen alleen punten op als ze volledig zijn afgewerkt. Op het eind worden dus geen punten meer toegekend aan gedeeltelijke rivieren en bossen! Let hier wel op bij het tellen van de (bos)punten: in dit geval worden alle ‘delen’ geteld i.p.v. het aantal landtegels. Sommige tegels kunnen hierdoor dubbel geteld worden! Wie het bos afwerkt krijgt ook een speciale bonustegel. Of deze direct moet geplaatst worden, lijkt niet helemaal duidelijk uit de spelregels. Ook afgewerkte rivieren krijgen een bonus: ze verdienen per aanwezige vis in de afsluitende meren één extra punt.
Nieuw zijn vooral de spelregels van de rivierstelsels en de jagers. Beide tellingen gaan pas door na het aanleggen van de laatste tegel. Wie een rivierstelsel (met een hutje) domineert, krijgt evenveel punten als het aanwezige aantal vissen in dat stelsel. Wie een weiland domineert, krijgt evenveel punten als wild dat hij kan vangen. In dit laatste geval is concurrentie mogelijk met aanwezige (getekende) tijgers.
Over dit spel is zonder enige twijfel grondig nagedacht. Toch kunnen we ons niet van een déjà vu gevoel ontdoen. Jammer dat deze ‘tweede versie’ zo snel op de eerste is gevolgd. Hierdoor zal het wellicht minder aandacht krijgen dan het misschien wel zou verdienen.
Bron: Hongs
Aantal spelers 2-5 spelers
Speelduur 16' tot 45'
Leeftijdscategorie Vanaf 9 à 12j
Moeilijkheidsgraad eenvoudig
Carcassonne: Jagers en Verzamelaars
9739-1.jpg
9739-2.jpg