Malom (játék)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Malom

NévMalom
Műfajstratégiai
Játékos2
Egyenlő szerepigen

Táblaigen
Figurák9-9
DobókockaNincs
Ütés vanigen

Eredetókor
Számítógépes változatvan

A malom a világon mindenhol elterjedt, kétszemélyes, táblás stratégiai társasjáték, hagyományosan lapos korongokkal játsszák a malomtáblán.

A játék célja és menete[szerkesztés]

A játék célja az, hogy az ellenfél korongjait levegyük, vagy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy az ellenfél képtelen legyen lépni. Ennek elsődleges módja a malmok kialakítása (függőleges vagy vízszintes sorokban három korong egymás mellett), ugyanis egy malom létrejöttével levehetünk egy korongot az ellenfél készletéből (abból, ami a táblán van). Ha valakinek csak két korongja marad, elvesztette a játékot, mert már nem tud malmot kialakítani. Viszont ha túl sok malmot alakítunk ki, nagy az esély rá, hogy beszorulunk. Tökéletes játék esetén, vagyis ha egyik fél sem hibázik, döntetlen lesz a játék végkimenetele.[1]

A játék alapvetően három fázisból áll:

  • a bábuk felrakása a táblára
  • lépegetés a táblán
  • ugrálás a táblán (a korongot bárhova lehet rakni)

Az első fázisban az üres táblára a játékosok felváltva rakják fel a korongokat, mindig a világos kezd. Már a rakosgatásban is ki lehet rakni malmot, bár kevésbé célszerű erre törekedni, mert a túl sok malom beszorulással fenyeget. Ha valaki malmot rak ki, akkor levehet egy korongot az ellenfelétől, azt követően az ellenfele következik. Az elején nem célszerű sarkokra tenni, mert oda könnyen beszorít az ellenfelünk.

Fontos: az ellenfél malmából nem vehetünk el korongot, kivéve ha az ellenfél minden korongja malomban áll!

Mindkét játékosnak 9-9 korongja van, ha ebből egyet már levettek, az természetesen már nincs játékban.

Ha az összes korongot felrakták a táblára, illetve már nem tudnak többet rakni, akkor következik a második fázis, a lépegetés. A korongok vízszintes és függőleges irányban mozdíthatók, átlósan nem. Olyan mezőre nem léphetünk, ahol már áll egy korong, és mindig csak a közvetlenül szomszédos csúcspontig léphetünk a vonal mentén.

  • Ha egy malom három korongjából egyet elmozdítunk, majd visszateszünk, az érvényes malom, tehát újabb korongot vehetünk le. Ez többször is ismételhető.
    Csiki-csuki
  • Érdekes helyzet, ha valaki egy korongját úgy tudja mozgatni, hogy minden lépésével malmot alakít ki. Ezt sokan szabálytalannak mondják, pedig nem az, csukogatásnak vagy csikicsukinak nevezik.
  • Ha egy játékos nem tud lépni (be van szorulva), akkor elvesztette a játszmát.
  • Különleges esetű szabály: Ha a lerakási fázisban egy olyan pontba kerül a korong, ahol egyszerre két malom alakul ki, akkor 2 korongot lehet levenni.

A végjáték[szerkesztés]

Ha valakinek már csak három korongja maradt, akkor azokkal szabadon ugrálhat a pálya bármely pontjára, és ugrálva is alakíthat ki malmot. Ilyenkor úgy célszerű taktikázni, hogy egyszerre két malmot is nyitva tartunk, mivel az ellenfelünk csak az egyiket tudja megakadályozni.

Ha valaki úgy alakít malmot, hogy az ellenfelének csak három korongja maradt, és azok is malmot képeznek, akkor abból el lehet venni. Ez esetben a játéknak is vége, mert az ellenfelünknek csak két korongja maradt.

Ha mindkét játékosnak három-három korongja van, akkor nagyon kell figyelnünk, mindig a malomra törjünk, különben elveszítjük a kezdeményezést. Ilyenkor célszerű az L alakot felvenni, mert onnan két irányban is könnyen malmot alakíthatunk ki.

Trükkök[szerkesztés]

Több malomtrükk létezik, de ezeknek nincs megnevezése. Talán legfontosabb azt tudni, hogy a figurák mozgékonysága, pozíciója legalább annyira fontos, mint a malom létrehozása. Ezért érdemes a játék kezdeti szakaszában olyan helyre tenni, ahonnan később négy helyre léphetünk. Sok játékos szeret a sarokba kezdeni, de ez hiba, sőt, gyakran akkor is rossz álláshoz vezet, ha számilag figura előnybe kerül.

Története[szerkesztés]

Már a késő bronzkori mükénéi kultúra leletei között található malomjáték-karcolat. Elterjedése a Római Birodalomhoz köthető. Első – jelenlegi formáját mutató – ismertetése Ovidius i. sz. 2-ben írt A szerelem művészete c. művében található. Az ókori kelták számára a malomjáték ábrája szent, a gonosztól védelmező szerepet is betöltött. A középkori Angliában is nagyon népszerű játék volt, sok neves kolostor kerengőjében találták padokra vésve. Shakespeare Szentivánéji álom c. vígjátékában is említésre kerül egy szabadtéri változata, amint „iszap borítja”. Az angol elnevezései a cowboy sakk, illetve morris – ez utóbbi feltehetőleg a latin merellus, vagyis pult, játéktábla szóból ered. A 11. és 18. század között a malom volt az egyik legnépszerűbb táblajáték, ezután fokozatosan kiszorította a sakk.

Változatai[szerkesztés]

  • Lasker-malom: A híres sakkozó, Emanuel Lasker találta ki, szabálya eltérő a hagyományos malométól: 10 bábuja van mindkét játékosnak, és kezdettől fogva lehet mozgatni.
  • Morabaraba: Dél-Afrikából származó malomjáték, ami még inkább eltér a jól ismert 9 korongos malomtól: 12 bábu játékosonként, és a táblára került átlók mentén is lehet mozgatni, illetve malmot kialakítani.

Versenyek[szerkesztés]

Malom Európa-bajnokság[szerkesztés]

A WMD (Welt-Mühlespiel-Dachverband) szervezésében 1996 óta[2] évente megrendezésre kerül a malom Európa-bajnokság, eleinte Svájcban, később Németországban. A verseny körmérkőzéses rendszerben zajlik, mindenki játszik mindenkivel oda-visszavágós alapon. Általában a bajnokságon részt vevő nemzetek: német, svájci, osztrák és az utóbbi években magyarok.
Szervezést tekintve a 2018. évi malom Európa-bajnokság kivételt élvez, mivel azt Bándy György szervezte le, Budapestre. Megteremtette a lehetőséget a bajnokság lebonyolítására és a versenyzők fogadására. Ez volt az első malom Európa-bajnokság Magyarországon. A malom EB szokás szerint a WMD szervezet hatókörében, lebonyolításában zajlott.

2014-es malom Európa-bajnokság[szerkesztés]

2014. május 10-11-én rendezték meg a 19. malom Európa-bajnokságot Németországban, Neufahrnban. A bajnokságon 21-en vettek részt. A gondolkodási idő 7-7 perc volt.[3]

Bándy György volt az első magyar, aki részt vett a malom Európa-bajnokságon. Ekkor 6. helyezett lett.

2015-ös malom Európa-bajnokság[szerkesztés]

2015. május 2-3-án rendezték meg a 20. malom Európa-bajnokságot Németországban, Neufahrnban. A bajnokságon 25-en vettek részt. A gondolkodási idő 7-7 perc volt.[4]

Bándy György is részt vett a malom-Európa-bajnokságon. A bajnokságot megnyerte, ő lett a 2015. évi malom Európa-bajnok.

1. helyezett Bándy György 79 versenyponttal (statisztikája: 31 győzelem, 17 döntetlen, 0 vereség).
2. helyezett Alain Flury 71 ponttal (statisztikája: 24 győzelem, 23 döntetlen, 1 vereség).
3. helyezett Volman Ferenc 70 ponttal (statisztikája: 25 győzelem, 20 döntetlen, 3 vereség).
További résztvevő:
16. helyezett Szabari Alexander szlovákiai magyarként 40 ponttal (9 győzelem, 22 döntetlen, 17 vereség).

2016-os malom Európa-bajnokság[szerkesztés]

2016. május 7-8-án rendezték meg a 21. malom Európa-bajnokságot Németországban, Neufahrnban. A bajnokságon 25-en vettek részt. A gondolkodási idő 7-7 perc volt.[5]

Bándy György ismét részt vett a malom-Európa-bajnokságon és megnyerte, így már kétszeres malom-Európa-bajnok.

A mezőny nagyon szoros volt. A dobogón kicsi eltérések voltak.

1. helyezett Bándy György 79 versenyponttal (statisztikája: 31 győzelem, 17 döntetlen, 0 vereség, Sonnebornja: 3380).
2. helyezett Andraschko Karl-Heinz szintén 79 ponttal, de kevesebb sonnebornnal (31 győzelem, 17 döntetlen, 0 vereség, Sonnebornja: 3348).
3. helyezett Volman Ferenc, aki idén is részt vett és újból dobogós helyen végzett, 78 ponttal (31 győzelem, 16 döntetlen, 1 vereség).

További résztvevő:

17. helyezett Molnár István 42 ponttal (9 győzelem, 24 döntetlen, 15 vereség).

2017-es malom Európa-bajnokság[szerkesztés]

2017. május 6-7-én rendezték meg a 22. malom Európa-bajnokságot Németországban, Passauban. A bajnokságon 21-en vettek részt. A gondolkodási idő 7-7 perc volt.[6]

A dobogó 1-3 helyezettje közt jól láthatóan elkülönült pontszám különbségek voltak. A további játékosoknál több kis eltérés is mutatkozott, pár holtversennyel, amikben a segédpont számítás döntött.

A 2017. évi Európa-bajnokságot Bándy György nyerte meg, így immár háromszoros Európa-bajnok.
A dobogó 2. helyezettje az eddig kétszer is dobogós Volman Ferenc lett.

1. helyezett Bándy György 66 ponttal (26 győzelem, 14 döntetlen, 0 vereség).
2. helyezett Volman Ferenc 62 ponttal (23 győzelem, 16 döntetlen, 1 vereség).
3. helyezett Andraschko Karl Heinz 58 ponttal (20 győzelem, 18 döntetlen, 2 vereség).
További résztvevők:
9. helyezett Sánta Elemér 52 ponttal (18 győzelem, 16 döntetlen, 6 vereség).
12. helyezett Szabari Alexander szlovákiai magyarként 33 ponttal (8 győzelem, 17 döntetlen, 15 vereség).

Bayerwald-Cup[szerkesztés]

2009 óta minden évben megrendezik a Bayerwald-Cup malomversenyt Németországban. A verseny szervezői Erwin Zimmermann és alkalmanként Renate Zarda. A Bayerwald-Cup szintén a WMD szervezet égisze alatt zajlik. Különböző nemzetiségűek vesznek részt, például: németek, svájciak, osztrákok és 2015 óta magyarok is.

2015-ös Bayerwald-Cup malomverseny[szerkesztés]

2015. november 24-én megrendezték a 7. Bayerwald-Cup malombajnokságot Németországban, Neukirchen vorm Waldban. A bajnokságon 22-en vettek részt. Mindenkinek fejenként összesen 42 meccset kellett lejátszania. A fejenkénti gondolkodási idő 7 perc volt.[7]

1. helyezett: Bándy György 74 ponttal (32 győzelem, 10 döntetlen, 0 vereség)
2. helyezett: Karl-Heinz Andraschko 72 ponttal (30 győzelem, 12 döntetlen, 0 vereség)
3. helyezett: Volman Ferenc szintén 72 ponttal (30 győzelem, 12 döntetlen, 0 vereség)
További résztvevők:
6. helyezett: az erdélyi Sánta Elemér 62 ponttal (24 győzelem, 14 döntetlen, 4 vereség)
9. helyezett: a szlovákiai Szabari Alexander 53 ponttal (22 győzelem, 9 döntetlen, 11 vereség)
12. helyezett: a szlovákiai Szabari Simon 44 ponttal (17 győzelem, 10 döntetlen, 15 vereség)

2016-os Bayerwald-Cup malomverseny[szerkesztés]

2016. szeptember 3-án megrendezték a 8. Bayerwald-Cup malombajnokságot Németországban, Neukirchen vorm Waldban. A bajnokságon 19-en vettek részt. Mindenkinek fejenként összesen 36 meccset kellett lejátszania. A fejenkénti gondolkodási idő 7 perc volt.[8]

A kétszeres malom-Európa-bajnok Bándy György megnyerte az idei Bayerwald-Cup malomversenyt is.
Az idei malom-Európa-bajnokságon is dobogós Volman Ferenc, itt is a 3. helyet szerezte meg.

1. helyezett Bándy György 64 ponttal (29 győzelem, 6 döntetlen, 1 vereség)
2. helyezett Karl-Heinz Andraschko 63 ponttal (28 győzelem, 7 döntetlen, 1 vereség)
3. helyezett Volman Ferenc 59 ponttal (24 győzelem, 11 döntetlen, 1 vereség)
További magyar résztvevő:
11. helyezett Molnár István 33 ponttal (11 győzelem, 11 döntetlen, 14 vereség)

2017-es Bayerwald-Cup malomverseny[szerkesztés]

2017. november 11-én megrendezték a 9. Bayerwald-Cup malombajnokságot Németországban, Neukirchen vorm Waldban. A bajnokságon 18-an vettek részt. Mindenkinek fejenként összesen 34 meccset kellett lejátszania. A fejenkénti gondolkodási idő 7 perc volt.[9]

A verseny rendkívül szoros volt, mivel az első három helyezett holtversenyben végzett, ezért a pontos rangsort a Sonneborn pontszámítás döntötte el.
Volman Ferenc, a 2017-es Európa-bajnokság második helyezettje első alkalommal nyert malomversenyt, az idén rendezett 9. Bayerwald-Cup-ot.
Sánta Elemér megszerezte első dobogós helyezését, a 2. helyet.

1. helyezett Volman Ferenc 56 ponttal (22 győzelem, 12 döntetlen, 0 vereség, Sonnebornja:1622)
2. helyezett Sánta Elemér 56 ponttal (23 győzelem, 10 döntetlen, 1 vereség, Sonnebornja: 1616)
3. helyezett Erwin Zimmermann 56 ponttal (22 győzelem, 12 döntetlen, 0 vereség, Sonnebornja: 1609)
-----
4. helyezett Bándy György 54 ponttal (22 győzelem, 10 döntetlen, 2 vereség)
9. helyezett Molnár István: 39 ponttal(15 győzelem, 9 döntetlen, 10 vereség)

Svájci bajnokság[szerkesztés]

2017. Schweizer Meisterschaft[szerkesztés]

2017. március 25-én megrendezték a 22. Schweizer Meisterschaft malombajnokságot Flühliben, Svájcban. A bajnokságon 31-en vettek részt. A verseny 11 fordulós oda-visszavágós svájci rendszerben lett lebonyolítva. A fejenkénti gondolkodási idő 10-10 perc volt.[10]

1. helyezett Erni Simnon 35 ponttal (14 győzelem, 7 döntetlen, 1 vereség)
2. helyezett Bándy György 33 ponttal (11 győzelem, 11 döntetlen, 0 vereség)
3. helyezett Volman Ferenc 30 ponttal (8 győzelem, 14 döntetlen, 0 vereség)
További magyar résztvevők:
4. helyezett Sánta Elemér 27 ponttal (7 győzelem, 13 döntetlen, 2 vereség)
12. helyezett Molnár István 22 ponttal (5 győzelem, 12 döntetlen, 5 vereség)

Brillant Mill adatbázisos malomprogram[szerkesztés]

A Brillant Mill egy magyar–szlovák malomcsapat 2015-ben piacra dobott malomprogramja. Bárki számára elérhető a próbaverzió (16 nap / 45 alkalom) a www.brillant-mill.eu weboldalon. A próbaverzióban minden funkció elérhető. A Brillant Mill egy professzionális malomprogram. Adatbázis-rendszerű, minden helyzetet tartalmaz. Tökéletes játékra és elemzésre. A program nem hibázik, verhetetlen. A legjobb kialakítható meccseredmény a döntetlen, mivel a malomjátékban minden meccs döntetlen, ha egyik fél sem hibázik. A program előre látja a nyerő és a vesztő útvonalakat. A meccs végéig tartó útvonalat pontos mozgási számmal mutatja. Nyerő helyzet esetében a legrövidebb útvonalat választja a győzelemhez. Beállított vesztő helyzet esetében a leghosszabb utat választja a vesztéshez. Döntetlen helyzetben a beállított kalkuláció alapján a számára legfontosabb útirányt választja. Nyerő helyzetben vagy beállított vesztő helyzetben azonnal helyezi a korongot a táblára, nincs várakozási idő. Ha csak egy döntetlen útirány található az adott pozícióban, akkor szintén azonnal helyezi a korongot. Harci stílusokkal rendelkezik, a legfontosabb döntetlen útirányt a beállított harci stílus alapján választja. A harci stílusok teljes skálája megtalálható és állítható, a teljes védekezőtől a teljes támadóig: teljes védekező, erős védekező, könnyű védekező, kevert, könnyű támadó, erős támadó, teljes támadó.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Morris games
A Wikimédia Commons tartalmaz Malom (játék) témájú médiaállományokat.