This is a documentation for Board Game Arena: play board games online !

Gamehelpbackgammon

Uit Board Game Arena
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Doel

Spelers gooien dobbelstenen om hun stukken naar het eigen thuisveld te brengen. Wanneer alle stukken in het thuisveld zijn, vervolg met het gooien van de dobbelstenen om de je stukken van het bord te verwijderen. De speler die het eerst al zijn stukken van het bord heeft verwijderd wint.

Beginopstelling

Het spel heeft een vaste beginopstelling, met de tegenstander in een gespiegelde opbouw. De rijen met stukken van elke speler zijn tegenovergesteld aan de andere speler en de stukken bewegen alleen in de tegenovergestelde richting over het speelbord (met de wijzers van de klok mee of tegen de wijzers van de klok in).

Het spel

Elke gooi, van twee dobbelstenen, kan gebruikt worden een stuk voor de gehele worp vooruit te zetten of twee stukken voor iedere dobbelsteen afzonderlijk. Gooit een speler dubbel mag hij vier keer zetten, mits het bord dat toestaat. Stukken kunnen niet gezet worden op plaatsen waar reeds twee of meer stukken van de tegenstander staan. Eigen stukken mogen in elke hoeveelheid op door eigen stukken bezette plekken staan.

Slaan

Stukken kunnen niet geslagen worden als er twee of meer op een plek staan. Een enkel stuk kan wel geslagen worden. Land een stuk van de tegenstander op een plek waar je maar een stuk heb staan gaat het naar de "bar" en zal het eerst terug op het thuisveld gebracht moeten worden voordat er weer andere stukken bewogen mogen worden.